top of page

Slaat augustus een andere weg in?

Na de bijzondere zomerstorm van afgelopen zaterdag is het nog niet gedaan met de herfstperikelen in de zomer. Een stevige westelijke stroming voert nu de ene na de andere bui aan. Bovendien krijgt de zon nauwelijks ruimte en is het behoorlijk koel. Het is echt een kwestie van geduld en tijd, want eind deze week volgt een omslag naar goed zomerweer.

Deze zomer ontbreekt het tot nu toe aan een standvastig hogedrukgebied, bijvoorbeeld ook ten noorden van ons, zoals boven Scandinavië. Wanneer daar wel een solide hogedrukgebied komt te liggen, hebben wij over het algemeen gedurende enige tijd stabiel, fraai zomerweer met oostelijke winden die warme en droge lucht aanvoeren. Maar een (lange) periode met oostenwind hebben wij eigenlijk al lange tijd niet meer en zal er voorlopig ook niet komen...

Scandinavische hitte Vorig jaar rond deze tijd en ook in 2013 was er nog sprake van hoogzomerweer in Scandinavië. Een zeer krachtig hogedrukgebied zorgde beide keren voor volop zonneschijn en (extreem) hoge temperaturen; tot voorbij de poolcirkel werd het toen 25 tot 30 graden, lokaal warmer. In Norilsk, gelegen op 69ste breedtegraad en qua inwoners de grootste stad boven de poolcirkel, is het overdag in juli gewoonlijk zo’n 16 graden. Nu werd het daar juli 2013 dagen achtereen meer dan 30 graden. En in Svetlogorsk op de 67ste breedtegraad werd het van 15 t/m 27 juli 2013, 13 dagen op rij dus, tropisch warm: op enkele dagen ruim 33 graden!

Hogedrukblokkade Een (sterk) hogedrukgebied boven, onder meer, Scandinavië leidt meestal tot standvastig, fraai weer bij ons. In de zomer is het, over het algemeen, dan lange tijd warm en in de winter juist koud. In dit geval worden oceaanstoringen gedwongen een andere koers te volgen en laten ons land ongemoeid. Zij worden dus geblokkeerd door het hogedrukgebied, de hogedrukblokkade. De wind waait dan enige tijd uit de oosthoek en daarmee is in de zomer de aanvoer van warme en droge lucht gegarandeerd. Maar in plaats van hogedrukgebieden maken depressies in Noorwegen, Zweden en Finland de dienst uit. Je zou kunnen zeggen dat daar in plaats van een hogedrukblokkade nu een lagedrukblokkade aanwezig is. De blokkade is gevuld met vrieslucht op grote hoogte in de atmosfeer.

Bij de maandwisseling herstel Aan de zuidflank van dat gebied met lage luchtdruk waait bij ons een stevige westelijke tot zuidwestelijke wind en worden buienstoringen vanaf de oceaan aangevoerd. Bovendien is de aangevoerde lucht (behoorlijk) fris. De maximumtemperaturen komen niet hoger uit dan 17 tot 20 graden en op woensdag is het met 15 tot 19 graden nog wat koeler. Het ziet er naar uit dat dit weerpatroon tot en met donderdag aanhoudt. Op vrijdag, de laatste dag van juli, verschijnt er (eindelijk) een hogedrukgebied in onze omgeving. Het maakt onderdeel uit van een brede zone met hoge luchtdruk die zich uitstrekt vanaf de Azoren via Frankrijk naar Polen. Zaterdag 1 augustus blijft deze zone min of meer op zijn plek. Dus gaat weer niet naar Scandinavië.

Ook voor de langere termijn, gedurende de eerste week van augustus, zijn er geen duidelijke signalen die wijzen op een hogedrukblokkade boven Noord-Europa. Daarentegen zijn er ook nauwelijks berekeningen die zinspelen op een terugkeer van de koele, sterke westcirculatie bij ons. Daarmee is de kans op een terugkeer van het koele en wisselvallige weer van nu klein. Het lijkt een vrij mooie zomerse periode te worden: geregeld zonneschijn, meestal droog weer en middagtemperaturen die rond of lokaal iets boven de 25 graden uitkomen. Een prettig vooruitzicht voor de vakantievierder in eigen land. Bron: MeteoGroup.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page